Checklist smartphone kopen

Geen enkel elektronisch apparaat is de afgelopen jaren zo geïnnoveerd als de smartphone. De kans is groot dat je op dit moment dit artikel leest op je smartphone, maar dat je moeite moet doen om de tekst te lezen doordat je scherm is gebarsten of doordat de resolutie van je smartphone niet goed genoeg meer is. Dit is dan ook de tijd om te kijken voor een nieuwe smartphone. De grote fabrikanten brengen ieder jaar hun nieuwste paradepaardje uit en terwijl dat toestel nog maar net in de winkel ligt wordt er alweer gewerkt aan de opvolger. De eeuwige strijd tussen fabrikanten voor wat betreft innovatie en gebruikersvriendelijkheid zorgt ervoor dat jij voortdurend het beste van het beste in handen krijgt.

Waar let je op als je een smartphone gaat kopen

Ga je een smartphone kopen omdat je oude toestel absoluut niet meer voldoet, dan sta je waarschijnlijk voor een dure uitgave. De meeste gebruikers van een smartphone kiezen namelijk voor het topmodel van de twee grootste marktleiders. We hebben het dan over Apple en Samsung. De iPhone 7 en iPhone 7 plus en de Samsung S7 zijn de twee meest populaire toestellen wanneer het aankomt op aankoopcijfers. Je zou je

zomaar kunnen verkijken wanneer je een smartphone gaat kopen. Er is namelijk een hele reeks smartphones die jaarlijks worden geïnnoveerd die minder bekend zijn maar die niet minder goed zijn.

We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten wanneer je een smartphone gaat kopen. Daarbij keken we naar een aantal zaken. We keken naar het toestel zelf, de bekendheid van het merk en de processor. Daarnaast keken we ook naar de prestaties natuurlijk. Tegenwoordig kan je zodanig snel internetten dat het zonde is als je er geen gebruik van maakt. Dat is waar veel smartphones het laten afweten. Hun technologie is niet altijd voldoende om gebruik te kunnen maken van 4G en zelfs 5G internet.

Welke prijscategorie smartphone koop je Welk type aansturingssoftware zit erin verwerkt Welk merk smartphone koop je in deze prijscategorie Wat is de verkrijgbaarheid van apps Welke internetsnelheid behaal je met deze smartphone Wat is bij benadering de prijs van een smartphone uit deze categorie
Onderklasse smartphone Android, Windows HTC, Motorola, Samsung J-serie lage nummers, Wiko, lenovo, Alcatel Goed, maar de snelheid van de apps is afhankelijk van de processorsterkte en het geheugen van de smartphone 2G/3G Tussen 49 en 275 euro
Middenklasse smartphone Android, Microsoft Samsung J-serie, Samsung Galaxy A-serie, Huawei Goed, de snelheid van de apps is afhankelijk van de Android versie of Microsoft versie van de smartphone en het geheugen van de smartphone 3G/4G Tussen 275 euro en 475 euro
Bovenklasse smartphone Android, iOs Apple iPhone, Samsung Galaxy S-serie, Goed, de snelheid van de apps is afhankelijk van de Android of de iOs versie op de telefoon. Updates worden automatisch gedaan om deze hoog te houden. 4G/5G Tussen 475 en 900 euro

 

De belangrijkste punten waarop je een smartphone kan vergelijken hebben we voor je toegelicht.

  • De prijs hoeft niet bepalend te zijn. Je kan prima voor een lage prijs een smartphone kopen met een goede processor erin. Je zal niet altijd de meest recente Android versie kopen, maar vaak kan je deze nog wel upgraden. Of dat mogelijk is moet je navragen bij de winkel waar je de smartphone koopt.
  • Wat is het formaat, de afmeting van het scherm en het gewicht. Niet opgenomen in dit schema zit de vormgeving van de smartphone. Dit kan je het beste bekijken in de winkel zelf voordat je een smartphone koopt. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een scherm van 5 inch. Dat komt doordat je steeds meer apps die een groter scherm vereisen kan installeren op een smartphone. Je wil toch wel goed beeld hebben.
  • Welke hardware zit er in de telefoon. De hardware zorgt ervoor dat een telefoon geschikt is voor 2G, 3G, 4G of zelfs 5G internetsnelheden. De hardware is dan ook voor een heel belangrijk deel bepalend voor de prijs. Wil je dus een snelle telefoon, dan zal je dit goed in de gaten moeten houden.
  • Zijn er wel software updates beschikbaar. Hoe goed jouw toestel functioneert hangt voor een groot deel af van de software updates. Toestellen die meer dan twee jaar geleden zijn geproduceerd hebben niet altijd meer software updates beschikbaar. Goed om dit punt in de gaten te houden. Grote fabrikanten als Apple en Samsung geven doorgaans langer updates af.
  • Welk merk koop je. Een merk als Apple en Samsung is duur. Betaalbaardere merken leveren vaak ook goede prestaties voor minder geld.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Wil jij besparen op de aanschaf van een smartphone, dan doe je dit het snelste door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je direct vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent.