Sim only abonnement

Een sim only abonnement is een abonnement voor een mobiele telefoon of smartphone zonder dat er een toestel bij inbegrepen is. Met dit abonnement kun je bellen, sms’en en/of internetten. Omdat er geen (dure) telefoon meegeleverd wordt zijn de maandelijkse kosten daardoor een stuk lager. Zo kun je op jaarbasis heel veel geld besparen.

Sim-only abonnementen zijn geschikt voor mensen die al een mobiele telefoon of smartphone bezitten. Of voor diegene die een losse telefoon willen kopen. Dit type abonnement is daarom geschikt indien je op je maandelijkse telefoonkosten wilt besparen.

Sim only vergelijken

In Nederland zijn er meer dan 10 providers actief die een sim only abonnement aanbieden, daarom is het vergelijken niet altijd even makkelijk. Om een goede vergelijking te maken hoor je appels met appels te vergelijken en kun je hieronder meerdere providers vergelijken. Indien je overtuigd bent kun je direct een sim only die het beste bij je past bestellen.

Type abonnement

Voor het vergelijken van een sim only abonnement is het belangrijk om inzicht te hebben in je belgedrag. Tegenwoordig is het via een online inlogscherm bij veel providers mogelijk om dit in te zien, echter volstaan een paar oude rekeningen ook. Kijk dan naar het aantal minuten die je gebeld hebt en hoeveel minuten je hebt laten liggen. Dit zijn minuten waar je wel voor betaald hebt maar niet mee gebeld hebt. Zonde als je veel minuten laat liggen, en kun je beter je minuten naar beneden bijstellen.

Top Sim only abonnementen

Inventariseer goed wat je per maand aan belminuten en sms’jes en aantal MB’s spendeert. Dit vormt namelijk de basis van je sim only abonnement. Daarnaast kun je tegenwoordig bij een goede vergelijking niet meer om het data abonnement heen. Met de opkomst van Whatsapp spelen sms’jes een steeds minder prominente rol in de bundels en is het nu vaak een combinatie van belminuten en MB’s. Er zijn verschillende apps die je internetgebruik bij kunnen houden. Voor een gemiddelde Nederlander volstaat 500 MB per maand. Ook omdat er thuis, op het werk of school toegang tot Wifi is zal het aantal MB’s dat via de provider verbruikt wordt daardoor lager uitvallen.

Hoeveel MB heb je nodig?

Dit verschilt heel erg per persoon, en met name of je je mobiele telefoon vaak onderweg gebruikt of niet. Ben je namelijk veel onderweg dan is de kans minder groot dat je gebruik zult maken van Wifi. Je dataverkeer kan dan al snel oplopen. De meeste gebruikers hebben echter aan 500 MB per maand meer dan voldoende. Let er wel op dat je niet de hele dag Youtube filmpjes gaat streamen of diensten als Spotify zonder Wifi verbinding gebruikt, want dan is ook 500MB al snel verbruikt. Gebruik ook een app om je internetgebruik in de gaten te houden.

Provider kiezen

Je weet hoeveel minuten / sms’jes je gebruikt en wat voor databundel je ongeveer nodig hebt. De volgende stap is het kiezen van een provider. Qua dekking zit je tegenwoordig bij elke provider al redelijk goed. Echter kan het zijn dat je in een specifiek gebied woont waar de ene provider net wat meer dekking heeft dan de ander. Informeer hierover bij je vrienden en familie uit de regio. Ze kunnen je vaak een goede inschatting geven.

Sim only providers in Nederland

In Nederland heb je momenteel meer dan 10 sim only aanbieders die actief in de markt zijn. Nu weet je wellicht dat we maar een aantal netwerken hebben waarop gsm verbindingen uitgezonden kunnen worden. Gebruikt Simpel nu het netwerk van Vodafone of van KPN? En hoe werken die samenwerkingen nu precies? Iets waar we in deze sim only tip op in willen gaan. Je hebt in Nederland drie grote datanetwerken namelijk KPN, T-Mobile en Vodafone. Deze bedrijven hebben dus een eigen infrastructuur die ze ook onderhouden. De infrastructuur bestaat voornamelijk uit zendmasten. Hiervoor zijn behoorlijk wat vergunningen ed. voor nodig geweest en ook het onderhoud van een dergelijk netwerk kost veel geld.

De nieuwe sim only aanbieders zijn tot nu toe allemaal prijsvechters die zendruimte kopen op deze drie grote datanetwerken. Hier betalen ze KPN, T-Mobile of Vodafone een bedrag voor.

Welke provider koopt waar in?

Hoe bepaal ik nu bij wie ik bel? Dit maakt niet heel veel uit. Er zit wel wat verschil in de kwaliteit tussen de prijsvechters en de hoofdnetwerken. Hoe komt dit? Dit komt door de manier waarop deze contracten tot stand komen.

Voorrang op het telecom netwerk

Stel het is heel erg druk bij een KPN zendmast in Utrecht door een evenement wat daar is georganiseerd. Als de zendmast dreigt overbelast te worden dan zullen KPN gebruikers altijd voorrang krijgen t.o.v. bijvoorbeeld Simyo gebruikers. KPN is er namelijk alles aan gelegen om haar eigen klanten zo goed mogelijk te bedienen. Welke van de prijsvechters daarna voorrang krijgt kunnen we helaas niet achterhalen gezien je dan in de contracten zou moeten kunnen kijken.

Let er wel op dat deze situaties zich vrijwel nooit voordoen en je in de praktijk dus eigenlijk nooit hier iets van merkt. Daarom is een abonnement bij een prijsvechter in principe net zo goed als bij de hoofdaanbieder zelf. Als je wilt weten waar de zendmasten eigenlijk staan kun je eens een kijkje nemen op Antennebureau.nl